În conformitate cu prevederile Codului Civil, părinții sunt obligați în solidar să presteze întreținere copilului minor, asigurându-i cele necesare traiului, precum și educația, învățătura și pregătirea sa profesională.
Obligația de întreținere se prestează până la majoratul copilului, sau, dacă copilul se afla în continuarea studiilor, până la terminarea acestora, dar fără a depăși vârsta de 26 de ani.
În caz de neînțelegere între părinți, întinderea obligației de întreținere, felul și modalitățile executării, precum și contribuția fiecăruia dintre părinți, se stabilesc de instanța de tutelă pe baza raportului de anchetă psihosocială.
În ceea ce privește cuantumul legal al pensiei de întreținere, acesta este de până la o pătrime din venitul lunar net al părintelui pentru un copil, o treime pentru 2 copii și o jumătate pentru 3 sau mai mulți copii.
Trebuie avut în vedere că părinții pot stabili în mod convențional o pensie de întreținere într-o cotă diferită față de cea legală, având în vedere interesul superior al copilului.
Foarte important de menționat este și faptul că părintele nu poate renunța la pensia de întreținere a copilului, întrucât dreptul la pensia de întreținere aparține copilului și nu persoanei căreia i-a fost încredințat spre creștere și educare.
În situația în care părinții nu se înțeleg iar pensia de întreținere se stabilește de instanța de tutelă, de regulă, aceasta se stabilește fie sub forma unei sume fixe lunare, fie sub formă de cotă procentuală din venitul net lunar al celui care datorează întreținere. Pensia de întreținere stabilită într-o sumă fixă se indexează de drept, trimestrial, în funcție de rata inflației.
Ori de cate ori se ivește o schimbare în ceea ce privește mijloacele celui care prestează întreținerea și nevoia celui care o primește, instanța de tutelă, potrivit împrejurărilor, poate mări sau micșora pensia de întreținere sau poate hotărî încetarea plății ei.
Până la dobândirea capacitații de exercițiu a minorului (împlinirea vârstei de 18 ani), acțiunile în justiție privind stabilirea pensie de întreținere, modificarea modalității de prestare sau a cuantumului pensiei, se introduc prin reprezentantul legal al minorului.
Ulterior împlinii vârstei de 18 ani, dacă copilul se află în continuarea studiilor, acesta poate sesiza singur instanța de tutelă pentru obligarea părintelui la întreținere, pentru modificarea cuantumului pensiei de întreținere sau a modalității de prestare, putând chiar sesiza executorul judecătoresc pentru punerea în executare a pensiei de întreținere restantă, datorată de părintele său în baza unui titlu executoriu.
Sperăm că acest articol ți-a fost de ajutor. Ți-am pregătit și un articol cu privire la divortul cu copii minori în instanță, pe care ți-l recomandăm să-l parcurgi.
Avocat titular Dinu Maria Cristina
Cabinet de Avocat si Insolventa Dinu Maria Cristina
Copyright @ 2010-2023 Dinulawyers - Cabinet de Avocat si Insolventa | All rights reserved | Legal Notices | Privacy Policy | Cookies Policy