Prin Legea 191/2022, publicată în Monitorul Oficial nr. 652 din 30.06.2022, au fost modificate prevederile legale privind delegarea temporară a autorității părintești asupra copilului, în situația în care părintele este plecat la muncă în străinătate.
Astfel, potrivit noilor reglementari, părintele care exercită singur autoritatea părintească sau la care a locuit copilului și care este plecat la muncă în străinătate, are obligația de a notifica aceasta intenție serviciului public de asistență socială de la domiciliu, cu minimum 40 de zile înainte de a părăsi țara.
În cuprinsul notificării, va trebui în mod obligatoriu să fie desemnată persoana care se va ocupa de întreținerea copilului pe durata absenței părintelui.
Persoana desemnată de părinte, trebuie să îndeplinească următoarele condiții:
să facă parte din familia extinsă sau dintre rudele, altele decât cele de gradul III inclusiv, afinii, prietenii familiei sau ai familiei extinse a copilului, față de care acesta a dezvoltat relații de atașament sau alături de care s-a bucurat de viața de familie;
să aibă minimum 18 ani și
să îndeplinească condițiile materiale și garanțiile morale necesare creșterii și îngrijirii unui copil.
Confirmarea persoanei în întreținerea căreia va rămâne copilul se efectuează de către instanța de tutelă. Astfel, la solicitarea părintelui sau, după caz, din oficiu, instanța va dispune delegarea temporară a autorității părintești cu privire la copil, pentru o perioadă de cel mult 12 luni, către persoana desemnată de părinte. În situația în care părintele nu revine în țară în această perioadă, instanța poate prelungi succesiv delegarea temporară, pe durata lipsei acestuia, pentru perioade de cel mult 1 an.
Acordul persoanei căreia urmează să-i fie delegată autoritatea părintească se exprimă de către aceasta personal, în fața instanței.
Cererea se soluționează în procedură necontencioasă, potrivit Codului de procedură civilă. Soluționarea cererii de delegare a drepturilor și îndatoririlor părintești se face în termen de 3 zile de la depunerea acesteia. Hotărârea va cuprinde menționarea expresă a drepturilor și îndatoririlor care se deleagă și perioada pentru care are loc delegarea.
Prevederile de mai sus sunt aplicabile și în situația în care ambii părinți sunt plecați la muncă în străinătate.
Sperăm că acest articol ți-a fost de ajutor. Ți-am pregătit și un articol cu privire la adoptarea noilor măsuri de ocrotire pentru persoanele cu dizabilități intelectuale și psihosociale.
Avocat titular Dinu Maria Cristina
Cabinet de Avocat si Insolventa Dinu Maria Cristina
Copyright @ 2010-2023 Dinulawyers - Cabinet de Avocat si Insolventa | All rights reserved | Legal Notices | Privacy Policy | Cookies Policy