Avocat titular Dinu Maria Cristina
Cabinet de Avocat si Insolventa Dinu Maria Cristina
Orice creditor care deține o creanță certă (a cărei existență rezultă din însuși actul de creanță sau din alte acte, emanate de la debitor sau recunoscute de acesta), lichidă (cu un cuantum determinat/determinabil) și exigibilă de mai bine de 60 de zile (cu scadența depășită de 60 de zile), al cărei cuantum depășește 50.000 lei, poate introduce o cerere de deschidere a procedurii de insolvență împotriva societății debitoare.
Valoarea – prag a datoriilor deținute, pentru a putea introduce cererea de deschidere a procedurii de insolvență, este de 50.000 de lei pentru creanțe de altă natură decât cele salariale, iar în cazul creanțelor salariale, de 6 salarii medii brute pe economie/salariat.
Prin cererea de deschidere a procedurii, creditorul trebuie să precizeze cuantumul și temeiul creanței sale, dacă are constituit vreun drept de preferință sau vreo măsură asiguratorie asupra bunurilor debitorului.
De asemenea, creditorul poate solicita desemnarea unui administrator judiciar/lichidator judiciar[1]. În lipsa unei astfel de propuneri, desemnarea practicianului în insolvență se va face de către judecătorul sindic, dintre practicienii în insolvență înscriși în Tabloul Uniunii Naționale a Practicienilor în Insolvență din România, care și-au depus oferta la dosar.
Cererea de deschidere a procedurii de insolvență la cererea creditorului se introduce la tribunalul în circumscripția căruia își are stabilit debitorul sediul social și este însoțită de următoarele înscrisuri:
taxa judiciară de timbru în cuantum de 200 lei;
extras de informare eliberat de Registrul Comerțului privind societatea debitoare;
documente justificative ale creanței invocate (ex.: contract, facturi, situații de lucrări, avize de însoțire a mărfii, etc.)
Dacă între momentul înregistrării cererii de către un creditor şi cel al judecării acestei cereri sunt formulate cereri de către alți creditori împotriva aceluiași debitor, tribunalul, prin serviciul de registratură, va verifica, din oficiu, la data înregistrării, existenta dosarului pe rol şi va înregistra cererea la dosarul existent. Judecătorul va stabili îndeplinirea condițiilor referitoare la cuantumul minim al creanțelor, în raport cu valoarea însumată a creanțelor tuturor creditorilor care au formulat cereri şi cu respectarea valorii-prag prevăzute de prezentul titlu, şi va comunica cererile debitorului
În cazul în care societatea debitoare contestă starea de insolvență, la cererea acesteia, judecătorul va putea obliga creditorul la consemnarea unei cauțiuni de până la 10% din valoarea creanței, dar nu mai mult de 40.000 lei.
Ce se întâmplă cu această cauțiune:
în situația în care judecătorul va stabili ca societatea debitoare nu este în stare de insolvență, va respinge cererea creditorului, iar cauțiunea constituită de acesta va putea fi folosită pentru a acoperi pagubele suferite de debitor;
în cazul admiterii cererii creditorului și deschiderii procedurii de insolvență sau în cazul în care debitorul achită creanța creditorului pana la închiderea dezbaterilor, cauțiunea se restituie creditorului.
Trebuie reținut faptul ca procedura insolvenței nu este menită să fie utilizată ca instrument de constrângere a debitorului pentru ca acesta să-și plătească datoriile “sub amenințarea cu falimentul”, dacă debitorul dispune de fonduri pentru a plăti.
Deschiderea unei proceduri de insolvență ar trebui să fie ultima soluție la care se poate recurge pentru îndestularea creditorilor.
Astfel, anterior formulării unei astfel de cereri, ar trebui ca societățile creditoare să uziteze de calea executării silite a debitorului, iar în cazul în care acestea nu s-au îndestulat pe această cale, să se procedeze la deschiderea procedurii. Aceasta presupune însă ca societatea creditoare să obțină în prealabil un titlu executoriu, în urma unei judecăți de drept comun, iar ca urmare a constatării insolvabilității debitorului, să recurgă la procedura insolvenței.
Sperăm că acest articol ți-a fost de ajutor. S-ar putea sa găsesti de interes si articolul Functioneaza intr-adevar amenintarea "cu falimentul"?
[1] Creditorul va trebui sa depuna la dosar oferta practicianului in insolventa propus, la care va anexa dovada calitatii de practician in insolventa si o copie de pe polita de asigurare profesionala.
Copyright @ 2010-2023 Dinulawyers - Cabinet de Avocat si Insolventa | All rights reserved | Legal Notices | Privacy Policy | Cookies Policy