Avocat titular Dinu Maria Cristina
Cabinet de Avocat si Insolventa Dinu Maria Cristina
Răspunderea organelor de conducere pentru intrarea societății în insolvență este reglementată de dispozițiile art. 169 din Legea insolvenței și reprezintă o specie a răspunderii civile delictuale.
Pentru angajarea acestui tip de răspundere, trebuie îndeplinite condițiile răspunderii civile delictuale (fapta ilicita, prejudiciul, legătura de cauzalitate și vinovăția), precum și condiția specială prevăzută de art. 169 din Legea insolvenței, respectiv ca faptele prevăzute de art. 169 din Legea insolvenței, să fi cauzat ajungerea societății în starea de insolvență.
Potrivit articolului 169 din Legea insolventei, la cererea administratorului judiciar sau a lichidatorului judiciar, judecătorul-sindic poate dispune ca o parte sau întregul pasiv al debitorului, să fie suportată de membrii organelor de conducere precum și de orice alte persoane care au contribuit la starea de insolvență a debitorului, prin una dintre următoarele fapte:
au folosit bunurile sau creditele persoanei juridice în folosul propriu sau în cel al unei alte persoane;
au făcut activități de producție, comerț sau prestări de servicii în interes personal, sub acoperirea persoanei juridice;
au dispus, în interes personal, continuarea unei activități care ducea, în mod vădit, persoana juridică la încetarea de plăți;
au ținut o contabilitate fictivă, au făcut să dispară unele documente contabile sau nu au ținut contabilitatea în conformitate cu legea. În cazul nepredării documentelor contabile către administratorul judiciar sau lichidatorul judiciar, atât culpa, cât şi legătura de cauzalitate între faptă şi prejudiciu se prezumă. Prezumția este relativă;
au deturnat sau au ascuns o parte din activul persoanei juridice ori au mărit în mod fictiv pasivul acesteia;
au folosit mijloace ruinătoare pentru a procura persoanei juridice fonduri, în scopul întârzierii încetării de plăti;
în luna precedentă încetării plăților, au plătit sau au dispus să se plătească cu preferință unui creditor, în dauna celorlalți creditori;
orice altă faptă săvârșită cu intenție, care a contribuit la starea de insolvență a debitorului, constatată potrivit prevederilor prezentului titlu.
Pasivul debitorului, pentru care se poate angaja răspunderea, este reprezentat de sumele înscrise în tabelul definitiv al creanțelor, sau în tabelul definitiv consolidat.
În caz de pluralitate de persoane responsabile pentru ajungerea societății în insolvență, răspunderea acestora este solidară.
Cererea de atragere a răspunderii pentru intrarea în insolvență a debitorului, se introduce de administratorul judiciar ori, după caz, lichidatorul judiciar, ori de câte ori identifică persoanele culpabile de starea de insolvență a debitorului.
Dacă administratorul judiciar ori, după caz, lichidatorul judiciar nu a indicat persoanele culpabile de starea de insolvență a debitorului, aceasta poate fi introdusă de președintele comitetului creditorilor în urma hotărârii adunării creditorilor ori, dacă nu s-a constituit comitetul creditorilor, de un creditor desemnat de adunarea creditorilor.
De asemenea, trebuie avut in vedere și faptul că poate introduce această acțiune în aceleași condiții, inclusiv creditorul care deține mai mult de 30% din valoarea creanțelor înscrise la masa credală.
Odată cu introducerea acestei cereri, se pot institui măsuri asiguratorii asupra bunurilor aflate în patrimoniul persoanelor urmărite, pentru a se evita înstrăinarea acestora.
Această acțiune se prescrie în termen de 3 ani, termen care se calculează de la data la care a fost cunoscută sau trebuia cunoscută persoana care a contribuit la starea de insolvență, dar nu mai târziu de data publicării în Buletinul Procedurilor de Insolvență, a raportului pe cauze al administratorului/lichidatorului judiciar.
În situația în care o astfel de cerere a fost admisă împotriva dvs. și a rămas definitivă, pe lângă consecințele patrimoniale pe care le veți suferi (lichidarea patrimoniului personal pentru acoperirea pasivului din dosarul de insolvență), trebuie să aveți în vedere și faptul că nu veți mai putea deține calitatea de administrator în alte societăți, pentru o durata de 10 ani.
Sperăm că acest articol ți-a fost de ajutor. Ți-am pregătit și un articol cu privire la anularea actelor frauduloase efectuate de debitor în cei doi ani anteriori insolvenței, pe care ți-l recomandăm să-l parcurgi.
Copyright @ 2010-2023 Dinulawyers - Cabinet de Avocat si Insolventa | All rights reserved | Legal Notices | Privacy Policy | Cookies Policy