Avocat titular Dinu Maria Cristina
Cabinet de Avocat si Insolventa Dinu Maria Cristina
În situația în care a fost formulată împotriva societății dvs. o cerere de deschidere a procedurii de insolvență, aveți posibilitatea ca în termen de 10 zile de la comunicarea cererii, să contestați starea de insolvență.
Potrivit prevederilor art. 5 pct. 29 din Legea 85/2014, „insolvența este acea stare a patrimoniului debitorului care se caracterizează prin insuficiența fondurilor bănești disponibile pentru plata datoriilor certe, lichide şi exigibile”.
Astfel, dacă societatea debitoare nu se află în stare de insolvență, trebuie să faceți dovada că societatea desfășoară activitate, încasează sume, face plăți și nu se găsește în incapacitate de plată.
De asemenea, aveți posibilitatea să solicitați prin contestație și obligarea creditorului la consemnarea unei cauțiuni de până la 10% din valoarea creanței solicitate, dar nu mai mult de 40.000 de lei. Dacă cauțiunea nu va fi consemnată, cererea introductivă va fi respinsă de judecătorul sindic.
În situația în care judecătorul va stabili că societatea debitoare nu este în stare de insolvență, cauțiunea va putea fi folosită pentru a acoperi pagubele suferite de debitor pentru introducerea cu rea-credință a unei astfel de cereri.
Procedura insolvenței nu este menită să fie utilizată ca instrument de constrângere a debitorului pentru ca acesta să-și plătească datoriile “sub amenințarea cu falimentul”, dacă debitorul dispune de fonduri pentru a plăti.
Neplata creanței invocată de creditor poate avea însă o cauză distinctă de incapacitatea de plată a debitorului, precum neexecutarea lucrărilor, nelivrarea bunurilor sau neprestarea serviciilor.
Pe de altă parte, creanța solicitată de creditor trebuie să fie una certă, lichidă și exigibilă, întrucât pe calea insolventei judecătorul este investit doar să constate existența unei creanțe certe, lichide și exigibile si nu să soluționeze pe fond pretențiea creditorului, acest lucru realizându-se pe calea unei acțiuni în justiție pe drept comun.
Deschiderea unei proceduri de insolvență ar trebui să fie ultima soluție la care se poate recurge pentru îndestularea creditorilor.
Astfel, anterior formulării unei astfel de cereri, ar trebui ca societățile creditoare să uziteze de calea executării silite a debitorului, iar în cazul în care acestea nu s-au îndestulat pe această cale, să se procedeze la deschiderea procedurii. Aceasta presupune însă ca societatea creditoare să obțină în prealabil un titlu executoriu, în urma unei judecăți de drept comun, iar ca urmare a constatării insolvabilității debitorului, să recurgă la procedura insolvenței.
Sperăm că acest articol ți-a fost de ajutor. Dacă partenerul tău de afaceri a intrat in insolvență, ți-am pregătit un articol cu privire la modalitățile de recuperare a datoriilor de la o societate în insolvență.
Copyright @ 2010-2023 Dinulawyers - Cabinet de Avocat si Insolventa | All rights reserved | Legal Notices | Privacy Policy | Cookies Policy