Avocat titular Dinu Maria Cristina
Cabinet de Avocat si Insolventa Dinu Maria Cristina
Pentru indemnizațiile plătite salariaților și care se suportă din bugetul fondului național unic de asigurări sociale de sănătate, angajatorii trebuie să depună cererile de rambursare la casele teritoriale de asigurări de sănătate, în termen de 90 de zile.
Termenul de 90 de zile se calculează începând cu data de 25 a lunii următoare celei pentru care se datorează indemnizațiile de asigurări de sănătate.
Pentru angajatorii cu sediul pe raza Municipiului Bucuresti, cererile de recuperare însoțite de centralizatorul cu concediile medicale si formularele de concediu medical, se încarcă online pe platforma CAS Bucuresti.
Documentele încărcate prin mijloace la distanta prin intermediul platformei online NU se transmit si in format fizic. In cazul in care se constata neconcordante intre documentele încărcate pe platforma si cele raportate in Declarația 112, transmisa la ANAF de către societate, CASMB poate solicita documentația in format fizic, in conformitate cu art. 6 alin (4) din OUG 158/2005.
Potrivit art. 64 din Norma din 2018 de aplicare a prevederilor Ordonanței de urgenta a Guvernului nr. 158/2005 privind concediile şi indemnizațiile de asigurări sociale de sănătate, cererile de restituire trebuie soluționate in termen de 60 de zile de la data depunerii și fie sunt acceptate și propuse spre plată, fie sunt respinse.
Plata acestor sume trebuie făcută de casele de asigurări de sănătate în termen de 60 de zile de la data depunerii cererii, în limita creditelor bugetare aprobate cu aceasta destinație.
In practica însă, nu numai ca cererile nu sunt soluționate in termenul legal, dar exista întârzieri la plata de peste 2 ani de zile.
Pentru verificarea stadiului cererilor depuse de către angajatorii cu sediul in Mun. Bucuresti, puteți accesa aici platforma online a casei de sănătate.
În situația în care cererea de restituire a fost respinsa, deficiențele identificate de casa de asigurări de sănătate, trebuie remediate într-un termen de 90 zile.
Casa de sănătate trebuie sa comunice in scris angajatorului respingerea plații si sa-i comunice motivele care au condus la o astfel de decizie.
După remedierea cauzelor înscrise în comunicarea de respingere a plății totale/parțiale a sumelor solicitate, angajatorul poate depune o nouă cerere, în termen de 90 de zile de la data primirii comunicării de respingere.
Depășirea acestui termen determină respingerea definitivă a cererilor, angajatorii fiind în imposibilitate de a-și mai recupera sumele plătite salariaților.
După trecerea celor 60 de zile de la data depunerii cererilor, ești in drept sa te adresezi instanței de judecata pentru obligarea casei de sănătate la restituirea acestor sume.
Introducerea acestui litigiu reprezintă de multe ori singura varianta pe care o au angajatorii pentru recuperarea efectiva a acestor indemnizații.
Aceste tipuri de dosare sunt scutite de plata taxei de timbru, astfel încât, daca angajatorii apelează la serviciile unui avocat specializat pe aceste spete, singurul cost va fi cel cu onorariul de avocat.
Onorariu de avocat achitat de angajator se solicita in cadrul procesului ca si cheltuială de judecata, urmând a fi recuperat de la casa de sănătate, in situația câștigării procesului.
Da. Pentru plata cu întârziere a cererilor de restituite, casa de sănătate poate fi obligata la plata de dobânzi legale, precum si la actualizarea sumelor cu indicele de inflație.
Având in vedere contextul economic in care ne aflam, dominat de riscuri si incertitudini profunde, recuperarea acestor sume de la casa de sănătate reprezintă un moment de respiro pentru fiecare angajator in parte.
Sperăm că acest articol ți-a fost de ajutor. Dacă ești interesat de acest subiect, ți-am pregătit si aici un articol.
Copyright @ 2010-2023 Dinulawyers - Cabinet de Avocat si Insolventa | All rights reserved | Legal Notices | Privacy Policy | Cookies Policy