Citește și alte articole

Avocat titular Dinu Maria Cristina

 

Cabinet de Avocat si Insolventa Dinu Maria Cristina

CallLawyer
Cabinet de Avocat si Insolventa Dinu Maria Cristina
19 februarie 2025

RECUPERAREA INDEMNIZATIILOR DE CONCEDII MEDICALE - BINE DE STIUT

 

  1. In primul rând, asigura-te ca ai depus documentația in termenul legal

 

Pentru indemnizațiile plătite salariaților și care se suportă din bugetul fondului național unic de asigurări sociale de sănătate, angajatorii trebuie să depună cererile de rambursare la casele teritoriale de asigurări de sănătate, în termen de 90 de zile.

 

Termenul de 90 de zile se calculează începând cu data de 25 a lunii următoare celei pentru care se datorează indemnizațiile de asigurări de sănătate.

 

Pentru angajatorii cu sediul pe raza Municipiului Bucuresti, cererile de recuperare însoțite de centralizatorul cu concediile medicale si formularele de concediu medical, se încarcă online pe platforma CAS Bucuresti.

 

Documentele încărcate prin mijloace la distanta prin intermediul platformei online NU se transmit si in format fizic. In cazul in care se constata neconcordante intre documentele încărcate pe platforma si cele raportate in Declarația 112, transmisa la ANAF de către societate, CASMB poate solicita documentația in format fizic, in conformitate cu art. 6 alin (4) din OUG 158/2005.

 

 

  1. Care este termenul legal de soluționare al cererilor de restituire?

 

Potrivit art. 64 din Norma din 2018 de aplicare a prevederilor Ordonanței de urgenta a Guvernului nr. 158/2005 privind concediile şi indemnizațiile de asigurări sociale de sănătate, cererile de restituire trebuie soluționate in termen de 60 de zile de la data depunerii și fie sunt acceptate și propuse spre plată, fie sunt respinse.

 

Plata acestor sume trebuie făcută de casele de asigurări de sănătate în termen de 60 de zile de la data depunerii cererii, în limita creditelor bugetare aprobate cu aceasta destinație.

 

In practica însă, nu numai ca cererile nu sunt soluționate in termenul legal, dar exista întârzieri la plata de peste 2 ani de zile.

 

Pentru verificarea stadiului cererilor depuse de către angajatorii cu sediul in Mun. Bucuresti, puteți accesa aici platforma online a casei de sănătate.

 

 

  1. Ce poți face daca cererea de restituire a fost respinsa la plata?

 

În situația în care cererea de restituire a fost respinsa, deficiențele identificate de casa de asigurări de sănătate, trebuie remediate într-un termen de 90 zile.

 

Casa de sănătate trebuie sa comunice in scris angajatorului respingerea plații si sa-i comunice motivele care au condus la o astfel de decizie.

 

După remedierea cauzelor înscrise în comunicarea de respingere a plății totale/parțiale a sumelor solicitate, angajatorul poate depune o nouă cerere, în termen de 90 de zile de la data primirii comunicării de respingere.

 

Depășirea acestui termen determină respingerea definitivă a cererilor, angajatorii fiind în imposibilitate de a-și mai recupera sumele plătite salariaților.

 

 

  1. Ce trebuie făcut daca casa de sănătate nu ti-a restituit indemnizațiile in termenul legal?

 

După trecerea celor 60 de zile de la data depunerii cererilor, ești in drept sa te adresezi instanței de judecata pentru obligarea casei de sănătate la restituirea acestor sume.

 

Introducerea acestui litigiu reprezintă de multe ori singura varianta pe care o au angajatorii pentru recuperarea efectiva a acestor indemnizații.

 

 

  1. Ce costuri presupune un astfel de litigiu?

 

Aceste tipuri de dosare sunt scutite de plata taxei de timbru, astfel încât, daca angajatorii apelează la serviciile unui avocat specializat pe aceste spete, singurul cost va fi cel cu onorariul de avocat.

 

 

  1. Onorariul de avocat se poate recupera de la casa de sănătate?

 

Onorariu de avocat achitat de angajator se solicita in cadrul procesului ca si cheltuială de judecata, urmând a fi recuperat de la casa de sănătate, in situația câștigării procesului.

 

 

  1. Pentru plata cu întârziere a indemnizațiilor se pot solicita dobânzi legale?

 

Da. Pentru plata cu întârziere a cererilor de restituite, casa de sănătate poate fi obligata la plata de dobânzi legale, precum si la actualizarea sumelor cu indicele de inflație.

 

 

  1. Concluzie

 

Având in vedere contextul economic in care ne aflam, dominat de riscuri si incertitudini profunde, recuperarea acestor sume de la casa de sănătate reprezintă un moment de respiro pentru fiecare angajator in parte.

 

 

Sperăm că acest articol ți-a fost de ajutor. Dacă ești interesat de acest subiect, ți-am pregătit si aici un articol.

 

 

 

assorted files

Alte articole din această categorie

07 iunie 2022
Cuantumul datoriilor Cuantumul minim al creanței, pentru a putea fi introdusă cererea de deschidere a procedurii de insolvență, este de 50.000 lei atât pentru creditori, cât şi pentru debitori, inclusiv
10 noiembrie 2022
Acordul de restructurare reprezintă cel mai recent instrument de prevenire a insolvenței introdus în legislația națională, care permite restructurarea activității companiei aflate în dificultate financiară, în afara unei proceduri de
14 decembrie 2021
În cazul în care dețineți o creanță împotriva unui partener de afaceri care nu se poate încasa ca urmare a intrării în faliment a acestuia sau ca urmare a punerii
08 iunie 2022
În situația în care angajatorul dvs. a intrat în insolvență, salariile restante până la data deschiderii procedurii de insolvență, se înscriu la masa credală  de practicianul în insolvență, pe baza
02 august 2022
În cadrul procedurii de insolvență, administratorul/lichidatorul judiciar pot introduce în fața judecătorul-sindic, acțiuni pentru anularea actelor sau operațiunilor frauduloase ale debitorului în dauna drepturilor creditorilor, efectuate în cei 2 ani
18 martie 2022
Răspunderea organelor de conducere pentru intrarea societății în insolvență este reglementată de dispozițiile art. 169 din Legea insolvenței și reprezintă o specie a răspunderii civile delictuale. Pentru angajarea acestui tip
26 iulie 2022
Prin Legea 216/2022 a fost transpusă în legislația naționala Directiva (UE) 2019/1023 privind cadrele de restructurare preventivă, remiterea de datorie și decăderile, precum și măsurile de sporire a eficienței procedurilor
13 februarie 2024
Nu de puține ori se întâmplă ca o societate să dețină împotriva unei companii intrate în insolvență, atât o creanță (adică sume de încasat), cât și o datorie (sume de
21 ianuarie 2025
În cadrul procedurii de insolvență, una dintre cele mai severe măsuri pe care instanța le poate dispune împotriva administratorilor, asociaților sau altor persoane responsabile, este atragerea răspunderii personale pentru datoriile
07 iunie 2022
În situația în care a fost formulată împotriva societății dvs. o cerere de deschidere a procedurii de insolvență, aveți posibilitatea ca în termen de 10 zile de la comunicarea cererii,