Avocat titular Dinu Maria Cristina
Cabinet de Avocat si Insolventa Dinu Maria Cristina
Societatea față de care s-a deschis procedura generală de insolvență, are posibilitatea de a-și continua existența în circuitul economic, prin reorganizarea întregii sale activități pe baza unui plan de reorganizare. Potrivit art. 133 alin. (1) din Legea nr. 85/2014 planul de reorganizare „va indica perspectivele de redresare în raport cu posibilitățile si specificul activității debitorului, cu mijloacele financiare disponibile si cu cererea pieței fata de oferta debitorului si va cuprinde măsuri concordante cu ordinea publica, inclusiv in ceea ce privește modalitatea de selecție, desemnare si înlocuire a administratorilor si a directorilor”.
Scopul principal al planului trebuie să coincidă cu scopul Legii nr. 85/2014, și anume acoperirea pasivului debitorului în insolvență.
Planul de reorganizare constituie o adevărată strategie de redresare, bazată pe adoptarea unor politici corespunzătoare de management, marketing, organizatorice și structurale, toate menite să transforme societatea din una aflată în dificultate, într-un competitor viabil generator de plus valoare și beneficii.
Un plan de reorganizare se poate propune în termen de 30 de zile de la data publicării în Buletinul Procedurilor de Insolvență, a tabelului definitiv de creanțe.
Pot propune un plan de reorganizare, următoarele categorii de persoane:
debitorul, cu aprobarea adunării generale a acționarilor/asociaților, cu condiția formulării intenției de reorganizare în termenul și în modalitatea prevăzută de Legea 85/2014;
unul sau mai mulți creditori, deținând împreuna cel puțin 20% din valoarea totală a creanțelor cuprinse în tabelul definitiv de creanțe,
Executarea planului de reorganizare nu poate depăși 3 ani de la data confirmării planului. Planul de reorganizare poate fi însă modificat, în sensul prelungirii duratei, fără ca durata maximă de derulare să depășească 4 ani, de la momentul confirmării.
Pentru aprobarea acestei modificări (prelungirea duratei planului), creditorii vor vota cu creanțele ramase în sold la momentul votului, modificarea urmând a fi confirmată și de judecătorul sindic.
Pentru debitorul care si-a întrerupt activitatea total sau parțial ca efect al măsurilor adoptate de autoritățile publice, pentru prevenirea răspândirii pandemiei de COVID-19, pe durata stării de urgenta și/sau de alerta, durata inițiala de executare a planului de reorganizare, poate fi de 4 ani, cu posibilitatea prelungirii, fără a depăși o durata totala a derulării planului de 5 ani.
În cuprinsul planului de reorganizare, trebuie menționate:
categoriile de creanțe care nu sunt defavorizate,
tratamentul categoriilor de creanțe defavorizate;
daca și în ce măsura debitorul, membrii grupului de interes economic, asociații din societățile in nume colectiv si asociații comanditați din societățile în comandita vor fi descărcați de răspundere;
ce despăgubiri urmează a fi oferite titularilor tuturor categoriilor de creanțe, în comparație cu valoarea estimativă ce ar putea fi primită prin distribuire în caz de faliment;
modalitatea de achitare a creanțelor curente.
Categoria de creanțe defavorizate este considerată a fi categoria de creanțe pentru care planul de reorganizare prevede cel puțin una dintre modificările următoare: (i) o reducere a cuantumului creanței și/sau a accesoriilor acesteia la care creditorul este îndreptățit potrivit prezentei legi;(ii) o reducere a garanțiilor ori reeșalonarea plăților în defavoarea creditorului, fără acordul expres al acestuia.
Ulterior confirmării planului de reorganizare de către judecătorul sindic, activitatea debitorului este reorganizată în mod corespunzător, creanțele creditorilor fiind modificate potrivit planului.
Sperăm că acest articol ți-a fost de ajutor. Ți-am pregătit și un articol cu privire la deschiderea procedurii de insolvență la cererea debitorului, pe care ți-l recomandăm să-l parcurgi.
Copyright @ 2010-2023 Dinulawyers - Cabinet de Avocat si Insolventa | All rights reserved | Legal Notices | Privacy Policy | Cookies Policy