Prin excepție de la regula prevăzută de Codul Civil, potrivit căreia persoana care contractează o asigurare, este obligată să răspundă în scris la întrebările formulate de asigurator, precum și să declare, la data încheierii contractului de asigurare, orice informații sau împrejurări pe care le cunoaște și care, de asemenea sunt esențiale pentru evaluarea riscului,
prin Legea 200/2022, s-a reglementat dreptul de a fi uitat al supraviețuitorilor de cancer, respectiv dreptul acestora de a nu furniza distribuitorilor de asigurări, informații și documente care vizează afecțiunea oncologică de care au suferit, dacă a trecut un termen de 7 ani de la data încheierii protocolului oncologic. În cazul supraviețuitorului de cancer al cărui diagnostic a fost pus înainte de vârsta de 18 ani, termenul este de 5 ani de la data încheierii protocolului oncologic.
Distribuitorii de asigurări au obligația de a înscrie acest drept al supraviețuitorilor de cancer în mod clar, concis, ușor de înțeles şi vizibil în același câmp vizual şi cu caractere de aceeași mărime în documentele prin care solicită informațiile şi documentele în vederea evaluării riscului, sub sancțiunea nulității relative a contractului de asigurare.
În vederea asigurării respectării dreptului de a fi uitat, personalul medico-sanitar are obligația de a nu furniza distribuitorilor de asigurări informațiile şi documentele menționate anterior.
Nerespectarea de către distribuitorii de asigurări a acestui drept, atrage răspunderea civilă, conform prevederilor legale.
Sperăm că acest articol ți-a fost de ajutor. Ți-am pregătit și un articol cu privire la concediul si indemnizația pentru îngrijirea pacientului cu afecțiuni oncologice.
Avocat titular Dinu Maria Cristina
Cabinet de Avocat si Insolventa Dinu Maria Cristina
Copyright @ 2010-2023 Dinulawyers - Cabinet de Avocat si Insolventa | All rights reserved | Legal Notices | Privacy Policy | Cookies Policy