Avocat titular Dinu Maria Cristina
Cabinet de Avocat si Insolventa Dinu Maria Cristina
De când mă știu, părinții îmi spuneau că eu o sa devin avocat. Nu am înțeles atunci de ce, mai ales ca o astfel de meserie nu mă atrăgea neapărat, iar familia noastră oricum nu avea niciun fel de legătură cu domeniul justiției, dimpotrivă, ambii părinți erau ingineri constructori.
În liceu, am oscilat între psihologie și drept ca și opțiuni de facultate, alegând în cele din urma dreptul, dar fără vreun motiv anume. A venit cumva natural, simțeam că e locul meu acolo.
Pe durata facultății, am fost un student bun, dar nu pot spune că am excelat la vreo materie, nu am fost vreo șefă de promoție, dar am terminat facultatea la buget. Învățam într-adevăr mult în sesiune, dar în restul anului universitar încercam să mă bucur de viața de studenție.
Țin minte că atunci când am început să învăț pentru licență și am recitit dreptul civil din primii trei ani universitari, pentru prima dată a și făcut logică în capul meu această materie! Ceea ce a ridicat un prim semn de întrebare și pentru prima dată, un sentiment de liniște interioară, pe care abia mai târziu l-am înțeles.
După licență, am promovat în aceiași vară și examenul de admitere în barou și mi-am început practic activitatea de avocat. Am avut norocul să colaborez cu o societate de avocatură care m-a ajutat enorm să evoluez profesional și care mi-a dat încredere în mine.
Mi-am dat seama în perioada de colaborare cu societatea de avocatură, cât de mult contează ca maestrul tău să-ți pună întrebările potrivite, să te facă să gândești, să cauți și să cercetezi până găsești soluția potrivită pentru problema respectivă.
Prima mea speța mai „complexă” din primele luni ale stagiaturii, a vizat o contestație la executare cu un bilet la ordin avalizat in alb. Dumnezeule, când am citit prima data legea cecului și a biletului la ordin, lege din 1934, mi-a venit să plâng. Nu înțelegeam nimic din terminologia respectiva!!!
Am citit multe articole de specialitate și norme BNR pentru a putea înțelege cine este avalistul, ce înseamnă fără protest sau termenul de somație cambială. Știu sigur că mi-am făcut o schema cu toate noțiunile pe care nu le înțelegeam, pentru a putea redacta contestația la executare. În final, am și câștigat contestația la executare, dar nu asta mi-a adus satisfacție.
Satisfacția mea în această meserie, vine din căutarea soluției, din studiul, cercetarea și argumentarea problemei de drept. În momentul în care am găsit soluția potrivită pentru clientul meu, am un sentiment de liniște. Și dacă nu am sentimentul ăsta de liniște, înseamnă că nu am găsit soluția potrivită și trebuie să continui cercetarea.
In aceasta meserie primul pas consta în înțelegerea problemei juridice a clientului tău, indiferent cât de tehnică sau de specifică este. Și abia ulterior intervine frumusețea meseriei, de căutare, cercetare și argumentare juridică.
Soluția propriu-zisă din proces – câștigarea sau pierderea cazului, daca puteți crede, nu-mi aduce același grad de satisfacție ca și pregătirea strategiei. Ceea ce pare puțin ciudat, trebuie să recunosc.
Însă frumusețea procesului de cercetare si argumentare juridica, pentru mine cel puțin, nu poate fi egalată cu nimic. Emoțiile, frustrarea, raționamentele juridice care mi se derulează în mod continuu în minte, întrebările, identificarea verigilor slabe, încercarea de identificare a apărării părții adverse, a excepțiilor care ar putea fi invocate, fac ca acest proces să-mi dea o dependență și o adrenalină care să compenseze toate neajunsurile sau neplăcerile meseriei.
Copyright @ 2010-2023 Dinulawyers - Cabinet de Avocat si Insolventa | All rights reserved | Legal Notices | Privacy Policy | Cookies Policy