CallLawyer
Cabinet de Avocat si Insolventa Dinu Maria Cristina
04 aprilie 2022

CONCEDIUL ȘI INDEMNIZAȚIA PENTRU ÎNGRIJIREA PACIENTULUI CU AFECȚIUNI ONCOLOGICE

În data de 16.04.2022 va intra în vigoare Legea 24/2022, prin care a fost reglementat concediul și indemnizația pentru îngrijirea pacientului adult bolnav de cancer.

 

 

Cine poate beneficia de acest concediu?

 

Potrivit noilor prevederi legale, beneficiază de concediu și indemnizație pentru îngrijirea bolnavului adult de cancer, asiguratul care, cu acordul pacientului, îl însoțește pe acesta la intervenții chirurgicale și tratamente prescrise de medicul specialist.

 

Bolnavul poate să își exprime acordul numai pentru o singură persoană/intervenție chirurgicală sau tratament. Așadar, acest tip de concediu nu poate fi acordat pentru doi sau mai mulți însoțitori ai bolnavului de cancer.

 

Stagiul minim de asigurare pentru acordarea acestui concediu și indemnizații, este de 6 luni în ultimele 12 luni anterioare lunii pentru care se acordă concediul medical.

 

 

Durata concediului și cuantumul indemnizației

 

Durata maximă de acordare a concediului și de plată a indemnizației pentru îngrijirea pacientului cu afecțiuni oncologice, este de 45 de zile calendaristice în interval de 12 luni pentru un pacient.

 

Cuantumul brut al indemnizației acordate pentru îngrijirea bolnavului, este de 85% din media veniturilor brute lunare din ultimele șase luni din cele 12 luni din care se constituie stagiul de cotizare. Aceasta indemnizație se suportă din bugetul Fondului național unic de asigurări sociale de sănătate.

 

 

Consiliere psihologică gratuită

 

În fiecare an în care primește concedii pentru îngrijirea pacientului cu afecțiuni oncologice, însoțitorul, are dreptul la minimum o ședință de evaluare psihologică clinică și minimum cinci ședințe de consiliere psihologică clinică.

 

Concediul și indemnizația pentru îngrijirea pacientului cu afecțiuni oncologice, precum şi ședințele de evaluare psihologică clinică, respectiv de consiliere psihologică clinică se acordă pe baza certificatului de concediu medical eliberat de medicul specialist.

 

 

Sperăm că acest articol ți-a fost de ajutor. Ți-am pregătit și un articol cu privire la dreptul supraviețuitorului de cancer de a fi uitat, pe care ți-l recomandăm să-l parcurgi. 

 

Alte articole din această categorie

22 august 2022
Având în vedere contextul economic actual în care nevoia de lichidități este din ce în ce mai stringentă pentru supraviețuirea propriului business, este necesară diminuarea pe cât posibil a pierderilor.
20 ianuarie 2022
În conformitate cu dispozițiile art. 25 din Codul de Procedură Fiscală, în cazul unei societăți declarate insolvabile de către organul fiscal, pot răspunde în mod solidar cu aceasta pentru obligațiile
15 septembrie 2022
Potrivit ultimelor modificări legislative, începând cu salariul aferent lunii august 2022, contribuțiile sociale obligatorii pentru contractele de muncă part – time se vor raporta la cuantumul salariului minim pe economie.
04 aprilie 2022
În data de 16.04.2022 va intra în vigoare Legea 24/2022, prin care a fost reglementat concediul și indemnizația pentru îngrijirea pacientului adult bolnav de cancer. Cine poate beneficia de acest
12 iulie 2022
În data de 08 iulie 2022, a fost publicată în Monitorul Oficial, Legea nr. 200/2022, pentru completarea Legii drepturilor pacientului nr. 46/2003, care va intra în vigoare în termen de
21 iunie 2022
  Activitatea cooperativelor agricole beneficiază de o serie măsuri fiscale, care constituie derogări de la prevederile Codului fiscal. Menționăm în acest sens: scutirea de la plata impozitului pe profit a cooperativelor
21 iunie 2022
Ce este o cooperativă agricolă? Cooperativa agricolă reprezintă o asociație autonomă de persoane fizice şi/sau juridice, constituită pe baza consimțământului liber exprimat de părți, în scopul promovării intereselor membrilor cooperatori.
22 iunie 2022
Potrivit prevederilor Legii 17/2000, soţul şi rudele care au în îngrijire o persoană vârstnică dependentă, pot beneficia de un program lunar redus de lucru, de o jumătate de normă, cu
12 iulie 2022
Potrivit Legii 187/2022 publicată în Monitorul Oficial în data de 22 iunie 2022, valoarea nominală a tichetelor de masă se majorează până la 30 de lei. Această modificare se va
10 februarie 2023
Din păcate, hărțuirea psihologică a salariaților este un fenomen extrem de des întâlnit în cadrul companiilor din România. Angajatorii nu de puține ori aleg să închidă ochii la astfel de

Citește și alte articole

Avocat titular Dinu Maria Cristina

 

Cabinet de Avocat si Insolventa Dinu Maria Cristina