Avocat titular Dinu Maria Cristina
Cabinet de Avocat si Insolventa Dinu Maria Cristina
De la data deschiderii procedurii de insolvență, se suspendă de drept toate acțiunile judiciare, extrajudiciare sau măsurile de executare silită pentru realizarea creanțelor asupra averii societății debitoare.
Acest lucru semnifică că nu veți mai putea apela la procedurile obișnuite de recuperare a creanțelor, precum introducerea unei cereri de valoare redusă/ordonanță de plată/acțiune în pretenții de drept comun, ci va trebui să respectați procedura prevăzută în legea insolvenței.
Din ziua in care se deschide procedura de insolvență împotriva partenerului dvs., toate procesele de recuperare a creanțelor de pe rolul instanțelor de judecată, se vor suspendă automat. Aceeași soartă o vor avea și procedurile de executare silită demarate împotriva partenerului, ceea ce semnifică că toate masurile de executare silită precum popririle înființate asupra conturilor bancare, vânzarea imobiliară sau cea mobiliară, etc., vor fi suspendate.
Valorificarea drepturilor pe care le dețineți împotriva societății în insolvență, se va putea face numai în cadrul procedurii de insolvență, după cum urmează:
Dacă creanța dvs. este născută înainte de data deschiderii procedurii de insolvență, indiferent că este scadentă sau nescadentă, sub condiție sau în litigiu, va trebui să vă înscrieți la masa credală a societății, prin formularea unei cereri de admitere a creanței.
Este deosebit de important să respectați termenele limita din procedura de insolvență, pentru a evita orice sancțiune de decădere și pentru a vă conserva dreptul de a vă realiza creanța împotriva debitorului sau a organelor de conducere a persoanei juridice debitoare.
Termenul limita pentru formularea unei cereri de admitere a creanței este un termen imperativ, a cărui nerespectare conduce la decăderea din dreptul de a mai fi înscris la masa credală.
Doar prin înscrierea în tabelul de creditori veți dobândi calitatea de creditor îndreptățit să participați la procedură. Excepție fac doar salariații debitorului, care nu trebuie să depună cerere de înscriere la masa credală, fiind înscriși în tabelul de creanțe în baza înregistrărilor contabile. Calitatea de creditor încetează ca urmare a neînscrierii sau a înlăturării din tabelele creditorilor, precum și prin închiderea procedurii.
În cadrul procedurii de insolvență, creanțele sunt achitate într-o anumită ordine de preferință. Dacă de exemplu creanța dvs. este una chirografară, adică nu aveți garanții asupra creanței, atunci cel mai probabil că nu veți reuși să recuperați nimic.
Dacă în schimb dețineți o creanță care este însoțită de un privilegiu/drept ipotecă/drept de gaj, atunci șansele de recuperare a creanței cresc și vă veți putea recupera creanța cel puțin în limita garanției.
În ipoteza în care creanța deținută este născută după data deschiderii procedurii de insolvență, mai precis este născută în perioada de observație sau de reorganizare, veți putea solicita administratorului judiciar plata creanței, fără să fiți nevoiți să vă înscrieți în tabelul de creditori.
În acest sens, va trebui să formulați pe parcursul perioadei de observație sau de reorganizare, o cerere de plată la care să atașați documentele justificative ale creanței și să o transmiteți cu confirmare de primire către administratorul judiciar.
Cererea se analizează de administratorul judiciar într-un termen de 15 zile de la data primirii. Împotriva măsurii dispuse de catre administratorul judiciar se va putea formula contestație la judecătorul sindic.
Titularul unei creante curente, certe, lichide si exigibile ce a fost recunoscută de administratorul judiciar ori cu privire la care acesta a omis să se pronunțe în termen de 15 zile de la data primirii cererii de plată sau recunoscută de judecatorul-sindic, în cazul în care cuantumul creanței depășește valoarea-prag (50.000 lei), va putea solicita pe parcursul duratei perioadei de observatie deschiderea procedurii de faliment a debitorului dacă aceste creante nu sunt achitate în termen de 60 de zile de la data luării măsurii administratorului judiciar de admitere sau omitere a pronuntarii asupra cererii de plată ori a hotărârii judecătorului sindic.
Sperăm că acest articol ți-a fost de ajutor. Dacă partenerul tău de afaceri a intrat in insolvență, ți-am pregătit un articol cu privire la demersurile pentru dobândirea calității de creditor îndreptățit să participe la insolvență.
Copyright @ 2010-2023 Dinulawyers - Cabinet de Avocat si Insolventa | All rights reserved | Legal Notices | Privacy Policy | Cookies Policy