Avocat titular Dinu Maria Cristina
Cabinet de Avocat si Insolventa Dinu Maria Cristina
✍️ Articol scris de avocat Dinu Maria Cristina – www.dinulawyers.ro
Nu de puține ori am întâlnit anunțuri sau articole online care promit închiderea unei societăți cu datorii prin cesionarea părților sociale deținute de asociați către un terț. Problema nu este cesiunea în sine, ci inducerea în eroare a administratorilor, cărora li se garantează că prin această cesiune, vor fi exonerați de orice răspundere pentru datoriile societății.
În realitate, lucrurile nu stau deloc așa. Indiferent dacă cesionați sau nu părțile sociale deținute la o societate cu datorii, răspunderea pentru faptele săvârșite în perioada mandatului dvs. de administrator poate fi atrasă ulterior, mai ales în contextul deschiderii unei proceduri de insolvență.
În cele ce urmează, vom analiza în detaliu răspunderea fostului administrator al unei societăți comerciale, inclusiv după ieșirea sa oficială din firmă, în lumina legislației insolvenței.
Articolul 169 din Legea 85/2014 privind procedurile de prevenire a insolvenței și de insolvență permite atragerea răspunderii patrimoniale a persoanelor care au contribuit, prin faptele expres prevăzute de lege, la ajungerea societății în stare de insolvență.
Așadar, răspunderea poate fi angajată atât față de administratorii în funcție, cât și față de foștii administratori, dacă aceștia din urma au săvârșit una dintre faptele prevăzute de art. 169 și au contribuit astfel la ajungerea societății în stare de insolvență.
Faptele pentru care poate fi atrasa răspunderea in procedura de insolventa, le regăsiți aici.
În majoritatea cazurilor, cesiunea părților sociale și numirea unui nou administrator nu exonerează fostul administrator de răspunderea pentru faptele săvârșite pe durata mandatului său, dacă acestea au condus la starea de insolvență a societății.
De exemplu, dacă pe durata mandatului său, societatea avea deja datorii scadente, iar administratorul și-a distribuit dividende sau și-a restituit împrumuturile, lăsând firma fără lichidități, atunci există indicii privind comiterea unor fapte de natură a justifica atragerea răspunderii patrimoniale personale.
Cine poate formula cererea?
Cererea de atragere a răspunderii poate fi formulată de:
practicianul în insolvență;
președintele comitetului creditorilor;
un creditor care deține cel puțin 30% din masa credală.
Rolul judecătorului-sindic
Judecătorul-sindic analizează dacă sunt îndeplinite condițiile legale pentru angajarea răspunderii și dacă există suficiente probe care să arate legătura de cauzalitate între faptele imputate și starea de insolvență.
Hotărârea de atragere a răspunderii
Dacă cererea este admisă, persoanele vizate vor suporta din patrimoniul propriu pasivul societății – chiar dacă și-au cesionat părțile sociale înainte de deschiderea procedurii.
🔍 Află aici detalii suplimentare despre consecințele atragerii răspunderii patrimoniale în procedura de insolvență, într-un articol dedicat.
Răspunderea fostului administrator nu încetează odată cu cesiunea părților sociale.
Dacă faptele săvârșite anterior ieșirii din firmă au contribuit la insolvența acesteia, fostul administrator poate fi tras la răspundere in caz de insolventa.
❗️Atenție: Cesionarea unei societăți cu datorii nu înseamnă exonerarea de răspundere pentru faptele anterioare cesiunii.
Înainte de a cesiona sau prelua o societate cu datorii, solicitați o analiză juridică și contabilă serioasă.
Sperăm că acest articol ți-a fost de ajutor. S-ar putea sa găsesti de interes si articolul "LA CE TREBUIE SĂ FII ATENT DACĂ FIRMA TA ESTE ÎN PRAG DE INSOLVENȚĂ"
Articol scris de avocat Dinu Maria Cristina, www.dinulawyers.ro – specialist în insolvență, lichidări, recuperări creanțe și litigii între profesioniști.
Copyright @ 2010-2023 Dinulawyers - Cabinet de Avocat si Insolventa | All rights reserved | Legal Notices | Privacy Policy | Cookies Policy