Avocat titular Dinu Maria Cristina
Cabinet de Avocat si Insolventa Dinu Maria Cristina
Potrivit art. 178 alin. (1) din Legea privind procedurile de prevenire a insolvenței și de insolvență: “Dacă toţi creditorii înscrişi în tabelul definitiv al creanţelor primesc sumele ce li se datorează în perioada de observaţie sau renunţă la judecată în perioada de observaţie, judecătorul-sindic va dispune închiderea procedurii, fără a dispune radierea debitorului din registrul în care este înregistrat.”
Această prevedere recunoaște posibilitatea ca un debitor aflat în procedură de insolvență să își redobândească viabilitatea economică prin achitarea integrală a datoriilor în cadrul perioadei de observație, adică fără a intra în reorganizare judiciară sau în procedura de faliment.
Perioada de observație este perioada cuprinsă între data deschiderii procedurii insolvenței generale și data confirmării planului de reorganizare sau, după caz, a intrării în faliment.
Durata maximă a perioadei de observație este de 12 luni, calculate de la data deschiderii procedurii. Această perioadă poate fi prelungită, pentru motive temeinice.
Pentru a putea beneficia de închiderea procedurii fără radiere, trebuie îndeplinite următoarele condiții:
1. Să existe un tabel definitiv de creanțe;
2. Toate creanțele din tabel să fie achitate integral, sau creditorii să renunțe în mod expres la creanțele înscrise;
3. Administratorul judiciar să confirme achitarea integrală a creanțelor sau renunțarea creditorilor la creanțe;
4. Să fie întocmit un tabel definitiv din care să rezulte că societatea debitoare nu înregistrează datorii (tabel definitiv cu creanțe 0);
5. Administratorul judiciar să întocmească un raport in conformitate cu art. 178, prin care să solicite închiderea procedurii fără radierea debitorului.
Astfel, închiderea procedurii cu reintrarea societății debitoare în circuitul economic este posibilă în perioada de observație, doar dacă toate creanțele înscrise la masa credală au fost fie achitate, fie înlăturate urmare a renunțării la judecată de către creditorii titulari.
Separat de plata creanțelor înscrise la masa credală, societatea debitoare trebuie să achite și toate cheltuielile procedurale rezultate din deschiderea procedurii de insolvență (inclusiv onorariul administratorului judiciar și cheltuielile efectuate în interesul procedurii).
- Societatea nu dispare din punct de vedere juridic;
- Își poate continua activitatea ca persoană juridică, fără nicio restricție impusă de Legea 85/2014;
- În evidențele Registrului Comerțului va figura ca societate activă.
Se mai poate cere o nouă insolvență după această închidere?
Da, dacă apar noi datorii neachitate, creditorii pot introduce din nou cerere de deschidere a procedurii.
Este nevoie de avizul creditorilor?
Nu, dacă toate creanțele sunt achitate sau există cerere de renunțare la creanțe și acest lucru este confirmat de administratorul judiciar, judecătorul sindic va dispune închiderea procedurii fără radierea societății debitoare.
Art. 178 din Legea 85/2014 oferă o șansă reală pentru firmele care reușesc să-și plătească datoriile în cadrul procedurii de insolvență. Este o dispoziție juridică esențială pentru redresarea economică, fără a implica dispariția societății din circuitul comercial.
📞 Pentru consultanță privind închiderea procedurii de insolvență în baza art. 178 sau pentru strategii de redresare juridică:
👉 Cabinet avocat Dinu Maria Cristina – www.dinulawyers.ro
Sperăm că acest articol ți-a fost de ajutor. S-ar putea sa găsesti de interes si articolul "LA CE TREBUIE SĂ FII ATENT DACĂ FIRMA TA ESTE ÎN PRAG DE INSOLVENȚĂ"
Articol scris de avocat Dinu Maria Cristina, www.dinulawyers.ro – specialist în insolvență, lichidări, recuperări creanțe și litigii între profesioniști.
Copyright @ 2010-2023 Dinulawyers - Cabinet de Avocat si Insolventa | All rights reserved | Legal Notices | Privacy Policy | Cookies Policy